dissabte, 3 de novembre del 2007

Notícia sobre la visita de l'arqueòleg Toni Caballé

Com a assistent a la visita que el 31 del mes proppassat (octubre) va oferir-nos l’arqueòleg Toni Caballé del Servei de Patrimoni del Departament de Cultura us resumeixo les informacions que ens va donar i us explico el desenvolupament d’aquesta interessant activitat de supervisió del nostre patrimoni històric.

La primera part de la visita va consistir en l’anàlisi del canal de la riera. En Toni Caballé el va fotografiar i ens en va demanar informació. La comissió històrica li havia preparat un dossier ben farcit de tota classe de documentació referida al tema (mapes, instàncies fetes, articles escrits amb raó del canal, el projecte, etc.). Després va inspeccionar amb molta atenció el Molí de la Sal, i s’adonà del gran valor d’elements sobreviscuts de l’antiga xarxa d’aprofitaments hidràulics de la zona. A ell el va sorprendre molt aquest conjunt patrimonial. Finalment, ens acostàrem al Molí Vell, ítem interessant per la poca informació que en tenim i pels misteris històrics que ens presenta. De moment ja sabem que es podria tractar d’una de les restes arquitectòniques més importants de la vila (i l’ajuntament no la té catalogada!), potser remuntable al segle XV.
Entre les primeres conclusions de l’arqueòleg voldria destacar la seva consideració que el valor de les tres peces (canal, Molí de la Sal i Molí Vell) rau en el conjunt o xarxa que formen, i que les dues que resten sense catalogar l’Ajuntament hauria de procurar tenir-les fitxades. Pel que fa al cas concret del Molí de la Sal, ens suggerí que seria important d’ampliar-ne el marc de protecció que consta a la fitxa, vetllant per conservar no únicament el soterrani sinó tot el conjunt (va destacar aquest molí per la conservació que mostra i la presència de totes les peces i parts que configuren un molí d’aigua).

Però la visita d’aquest arqueòleg que representa la màxima institució del govern del nostre país va tenir una altra dimensió, que també vull comentar. Es refereix a la poca consideració que la seva atenció i deferència cap el nostre patrimoni, el patrimoni de tots!, va tenir per part de l’equip de govern, i el tracte poc cortès –i gairebé mal educat— que va rebre per part de l’empresa Hidrocanal.
Tot i que l’Ajuntament estava avisat de la seva visita a través de dues instàncies on demanàvem que se’ns facilités tant com fos possible l’accés a la riera i l’entrada al Molí de la Sal; i tot i que des de la regidoria de la sra. Mérida se’ns deia que no se li posarien impediments, a l’hora de la veritat tot van ser entrebancs, dificultats i incomoditats. Ho lamentem perquè la llei del patrimoni habilita l’arqueòleg de la Generalitat a accedir, amb l’oportuna identificació, on vulgui sense impediments. Tothom amb criteri i lleialtat institucional entén que la seva tasca és en benefici del patrimoni de tots. Per començar, l’equip de govern, en comptes de felicitar-se d’una iniciativa ciutadana de la qual estava al corrent, que va aconseguir la visita del tècnic de Patrimoni, va trucar-lo per manifestar-li el seu malestar. Tampoc ningú de l’equip de govern, ni cap representant de l’Ajuntament, no va fer acte de presència, ni per escoltar ni per facilitar-li la inspecció. Per acabar-ho de complicar, un cop l’arqueòleg intenta complir amb la seva tasca, i vol entrar a la llera, troba dificultats perquè resulta molt difícil localitzar cap responsable de les obres d’Hidrocanal –el sr. Toni Caballé es va haver d’escoltar com l’identificaven amb un ofensiu “uno que dice ser arqueólogo”, i perquè un cop localitzat només li posen impediments, al·legant requisits de seguretat. Paradoxalment, un cop accedeix a la llera ningú no la va tenir en compte, la seva seguretat, més aviat les màquines que continuaven treballant-hi semblaven voler intimidar-lo acostant-se-li amb les seves pales. Quant intentava fer preguntes als operaris sobre les característiques de l’obra es trobava amb un taxatiu “tenim ordres de no contestar”. És lamentable que mentre això passava tots comprovàvem que els treballadors feien la seva feina sense tenir la més mínima cura dels arbres i del rec. Ara mateix les màquines excaven pel voltant de la boca del canal sense cap mena de mirament; la grandària de la màquina està destruint la riera d’una manera molt poc dissimulada transformant-la en una cosa que ja no sembla el que era. Afortunadament, per visitar els altres molins no vam trobar cap tipus de bloqueig.

Per acabar el senyor Caballé ens va recordar que una bona part de la feina pendent consisteix a documentar aquestes peces i conjunts, i l’altra a fer gestions per protegir-les (ja que les tres estan en perill: el Molí de la Sal entra dins d’un pla parcial d’urbanització; el Molí Vell està dins de la zona afectada per l’escola taller que ara actuarà a Santa Rita; i el canal de la riera, de la manera que treballaven, pot ser que mentre escric això ja estigui destruït). Recordo, per aprofitar l’escrit, que qualsevol que pugui aportar una dada ens la faci arribar a la comissió històrica. Serà agraït.

Joan Piña (joan_pipe@msn.com) amb revisions fetes pels membres de la comissió (Joan Bosch, Núria Arís i Anna Maria Anglada)

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Primer la torre de la viuda de Can Sala, després la Riera de Can Feliciano i ara toca el Molí de la Sal.

Anònim ha dit...

El menys preu,per part de l'equip de govern,a l'historia del nostre poble,no els fa mareixadors, ni de bon troç del carrec que ocupen.Ser regdor i formar part d'un equip de govern,haurie de ser cal-com mes serios i responsable,conscient del carrec que ocupa,i aixo per ara demostre no ser aixi,per part de qui ens haurie de governar que no menar,que es el que actualmet fan.Un govern que actua d'aquesta manera,en aquest cas de nostre poble, tan poc curos i interesat pel nostre patrimoni,historic cultural,i tan menyspreatiu per el mateix,Jo,particularment com a ciutada de ple dret els demanaria de plegar, si no son capasos de respectar tot aixo avans dit i mosrrar, un minim de respecte,a tota persona i o ciutada que en un moment donat, els pugi dir o manifestar el seu desecord.El ciutada te dret aser escltat i respectat.

J Garriga

Anònim ha dit...

tens tota la raó Joan: uns part del problema és la manca de sentit institucional de l'equip de govern. Actuen com a partit no com a representants d'un Ajuntament. Tant respecte d'aquesta qüestió patrimonial, com respecte de la riera.
A propòsit d'això, hi ha una reflexió que encara no ens hem fet. Sempre parlem de com reaccionarà l'ACA davant d'una votació de 9 a 8 favorable a l'alternativa (sempre que el PP s'hi afegeixi), tenint en compte que els vuit vots monolítics --cap regidor no veu bé l'alternativa ?-- són els de l'equip de govern. Sempre comptem que aleshores l'ACA es farà enrera i tornarà al projecte inicial. Però també hem de pensar que significa fer això per l'ACA i com quedaria l'equip de govern aleshores: contemplant i gestionant un projecte NO desitjat i REBUTJAT per la majoria dels ciutadans/nes. Quina lliçó en treuria aleshores la democràcia ?

Anònim ha dit...

Avu la neus en el seu bloc,a deixat escrita una dita que jo recullo,i es ,L¡IGNORANT AFIRME,EL SAVI DUPTE I REFLEXIONE".Que m'han dieu.

J Garriga

Anònim ha dit...

Realment us creieu que teniu el dret a opinar per a la majoria de l'opinió popular? És molt agosarat el que dieu.

Anònim ha dit...

No he entès la pregunta. Dret a opinar per l'opinió popular?
Tenim dret a opinar.La majoria de l'opinió popular, està ja bastant clara..eh?

Anònim ha dit...

home maranya: em limito a fer comptes; 9 vots són més que 8 vots, i representen més gent.

Anònim ha dit...

Jo l'ignoraria...

Anònim ha dit...

No heu llegit mai el rètol aquell que diu: "no distraer al conductor", doncs en els operaris d'Hidrocanal, els passa el mateix, mentre treballen no els agrada que entrin dins l'obra i els distrèguin. Per cert quan entreu, col.loque-vos un casc, no fos cas que us caigui un arbre pel cap, d'aquests que biomecànicament són malalts.

Anònim ha dit...

José feliciano, després de llegir alguns dels teus comentaris, veig ben clar que et sents de Malgrat com podries sentir-te de Pineda o de Canet. Que no tens el mateix sentiment de poble que tinc jo, i em sap molt de greu llegir com convilatans meus desmereixen i desprecien l'esforç i l'interés mostrat per part d'una gran part de poble de conservar el patrimoni de Malgrat. Perquè volem ser un poble, perquè creièm amb Malgrat, no vulguis convertir-nos en un poble sense identitat.

Anònim ha dit...

Anna, m'has arribat al cor. Ho podries escriure en una placa metàlica i penjar-ho al costat de la llera per on s'empalmarà el by-pass "Riera".

Anònim ha dit...

De veritat barbanegra que no tens res més a fer que entrar al bloc a dir tonteries i no raonar res? Et recomano que llegeixis, t'impregnis de la cultura de poble, que t'en falta, perquè després puguis tornar a entrar al bloc a aportar alguna cosa més que una placa metàlica. Merci

Anònim ha dit...

Hi han anònims que no acepten altres opinions....sectaris!

Anònim ha dit...

Veig que a les 17:29 et dius barbanegra, i al post anterior et dius feliciano a les 17:30. Caram, caram!