dissabte, 27 de juny del 2009

Riera de Malgrat


El judici per delicte ecològic a l'exalcalde de Sant Quirze comença amb el testimoniatge dels tècnics

Afirmen que l'abocament d'aigües residuals es va abordar abans de la denúncia

El judici per presumpte delicte ecològic a l'exalcalde de Sant Quirze Sebastià Ruiz, i als regidors de Medi Ambient Francesc Contreras i Josep Coll, va començar ahir a la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona. La defensa, a partir del testimoniatge dels tècnics municipals, va intentar demostrar que l'Ajuntament ja havia detectat i intentat resoldre l'abocament d'aigües residuals, però que no ho va poder fer abans per les dificultats estructurals de la riera, que passa sota terra.

La defensa de Sebastià Ruiz, Francesc Contreras i Josep Coll, que s'exposen a parts iguals a una pena de quatre anys i un dia de presó, 8.400 euros de multa i quatre anys d'inhabilitació per a càrrec públic, va anar en una sola línia molt clara: «L'Ajuntament de Sant Quirze ja havia descobert, per mitjans propis, l'abocament d'aigües residuals a la riera Betzuca un any i mig abans que els Mossos fessin la investigació, però no hi va poder intervenir abans perquè era molt difícil descobrir exactament quina claveguera l'estava contaminant. S'havia d'intervenir en una zona coberta, a molts metres de profunditat, i plena d'altres instal·lacions subterrànies», va explicar l'advocada Judit Gené, que, acompanyada pel també lletrat Xavier Melero –que es va encarregar específicament de la defensa de Contreras i Coll–, no va dubtar a citar diversos tècnics municipals perquè donessin testimoni de la seva tesi.

D'aquesta manera, la defensa va intentar demostrar que ja hi havia una persona encarregada de detectar qualsevol irregularitat mediambiental a tot el municipi des del 1997; que fins a finals del 2004 no es va percebre un embrutiment de l'aigua en aquest punt concret de la riera Betzuca; que l'empresa Hidrotec no va poder utilitzar ni la tecnologia de les càmeres ni de les sondes, per trobar la fuita, atesa la dificultat de la zona; i que, per descobrir que l'aigua que s'estava filtrant corresponia als barris de Can Pallàs i Can Casablanques, es va haver de comprovar cada clavaguera.

El judici es reprendrà el dia 8 de juliol, quan la fiscalia té previst exposar un informe pericial de l'alt grau de contaminació que hi va arribar a haver.

26/06/09 02:00 - Barcelona - MARC CORNET - El Punt

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Això negre que s'observa a les fotos són algues en exuberant formació produïda per l'abocament de residu orgànic "merda" i que per l'elevat índex de nitrogen que aporta a l'aigua fa que aquesta actuí com un adob concentrat. Però clar, tant l'ACA com l'Ajuntament ens diran que ja ho tenen tot controlat i estudiat fins que hi hagi una desgracia i aleshores correm-hi tots a buscar responsables, i aquí no passa res, el tifus s'ha eradicat de les societats modernes.
Diran, alarmistes, que sou una colla d'alarmistes!

Anònim ha dit...

minut 10' riera

http://malgratot.blogspot.com/2009/06/adopta-el-catala.html