dissabte, 27 de juny del 2009

Riera de Malgrat


El judici per delicte ecològic a l'exalcalde de Sant Quirze comença amb el testimoniatge dels tècnics

Afirmen que l'abocament d'aigües residuals es va abordar abans de la denúncia

El judici per presumpte delicte ecològic a l'exalcalde de Sant Quirze Sebastià Ruiz, i als regidors de Medi Ambient Francesc Contreras i Josep Coll, va començar ahir a la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona. La defensa, a partir del testimoniatge dels tècnics municipals, va intentar demostrar que l'Ajuntament ja havia detectat i intentat resoldre l'abocament d'aigües residuals, però que no ho va poder fer abans per les dificultats estructurals de la riera, que passa sota terra.

La defensa de Sebastià Ruiz, Francesc Contreras i Josep Coll, que s'exposen a parts iguals a una pena de quatre anys i un dia de presó, 8.400 euros de multa i quatre anys d'inhabilitació per a càrrec públic, va anar en una sola línia molt clara: «L'Ajuntament de Sant Quirze ja havia descobert, per mitjans propis, l'abocament d'aigües residuals a la riera Betzuca un any i mig abans que els Mossos fessin la investigació, però no hi va poder intervenir abans perquè era molt difícil descobrir exactament quina claveguera l'estava contaminant. S'havia d'intervenir en una zona coberta, a molts metres de profunditat, i plena d'altres instal·lacions subterrànies», va explicar l'advocada Judit Gené, que, acompanyada pel també lletrat Xavier Melero –que es va encarregar específicament de la defensa de Contreras i Coll–, no va dubtar a citar diversos tècnics municipals perquè donessin testimoni de la seva tesi.

D'aquesta manera, la defensa va intentar demostrar que ja hi havia una persona encarregada de detectar qualsevol irregularitat mediambiental a tot el municipi des del 1997; que fins a finals del 2004 no es va percebre un embrutiment de l'aigua en aquest punt concret de la riera Betzuca; que l'empresa Hidrotec no va poder utilitzar ni la tecnologia de les càmeres ni de les sondes, per trobar la fuita, atesa la dificultat de la zona; i que, per descobrir que l'aigua que s'estava filtrant corresponia als barris de Can Pallàs i Can Casablanques, es va haver de comprovar cada clavaguera.

El judici es reprendrà el dia 8 de juliol, quan la fiscalia té previst exposar un informe pericial de l'alt grau de contaminació que hi va arribar a haver.

26/06/09 02:00 - Barcelona - MARC CORNET - El Punt

diumenge, 21 de juny del 2009

Teníem boscos i encara tenim riera, malgrat el que alguns pretenen fer-nos creure, encara és nostra. Defensem-la com un tresor preuat per l'avenir dels nostres descendents.
Recordem: "L'orgull de qui no sap construir és destruir".

dijous, 18 de juny del 2009

L’ACA continua afirmant que no es cobrirà el tram de riera de Can Feliciano


Consultada per Ràdio Palafolls, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’administració que té les competències en matèria de rieres a Catalunya ha confirmat que el conveni entre aquesta administració i l’Ajuntament de Malgrat no contempla cap cobriment de la riera en el tram de Can Feliciano.

Segons l’ACA dels cinc projectes constructius que s’han de desenvolupar en virtut del conveni, ja aprovat pel consistori malgratenc, n’hi ha un, el referent al tram de Can Feliciano que “és idèntic al que va aprovar inicialment el Ple de l’Ajuntament i, per tant, en cap cas contempla la cobertura d’aquest tram”.

Aviat farà 2 anys que la mobilització popular va aturar les obres de canalització d’aquests tram de riera, i després d’estira i arronses entre les administracions local i autonòmica, s’ha arribat a l’acord de tirar endavant les obres de canalització.

Segons l’ACA la voluntat de cobrir aquests tram de l’alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, no es contempla en el projecte que sembla que finalment es durà a la pràctica.

18.06.2009 – Ràdio Palafolls

Referèndum Ja!

Consultes populars municipals

Poden ser objecte de consulta popular els assumptes de competència pròpia municipal i de caràcter local que siguin d'especial importància per als interessos dels veïns, llevat dels relatius a les finances locals.

L'alcalde o l'alcaldessa ha de sotmetre al ple les sol·licituds de consulta popular presentades per un nombre de veïns que, com a mínim, sigui igual a:

- El 20% dels habitants, en poblacions de 5.000 habitants o menys.

- 1.000 més el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000 habitants, en les poblacions de 100.000 habitants o menys.

- 10.500 més el 5% dels habitants que excedeixen els 100.000, en les poblacions de més de 100.000 habitants.

Els requisits i les condicions per a exercir aquest dret s'han de determinar per reglament.

L'autorització de la convocatòria de consulta popular s'ha d'ajustar al següent:

La corporació local ha de trametre a la Generalitat una còpia literal de l'acord adoptat pel ple de l'ajuntament, la qual ha de contenir els termes exactes de la consulta.

El Govern de la Generalitat ha de trametre la sol·licitud municipal al Govern de l'Estat, al qual li correspon d'autoritzar-la. A la sol·licitud ha d'adjuntar, si s'escau, un informe sobre la conveniència de fer la consulta, d'acord amb l'interès general de Catalunya.

El Govern de la Generalitat, un cop concedida l'autorització i d'acord amb la resolució municipal, ha de convocar la consulta mitjançant un decret, que ha de contenir el text de la disposició i les preguntes que ha de respondre el cos electoral, així mateix ha de determinar la data de la consulta, que ha de quedar inclosa entre els trenta i els seixanta dies posteriors.

Normativa

DECRET 294/1996, de 23 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de consultes populars municipals. (DOGC núm. 2237 publicat el 31/07/1996)

dilluns, 15 de juny del 2009

Catifes de Corpus

Malgrat ha estat aquest darrer cap de setmana un oasi de color enmig de la grisor habitual que domina al poble al llarg de l'any. Diverses entitats han fet possible el manteniment del tradicional engalanament de carrers coincidint amb la festa de Corpus. Feia goig passejar pel poble i comprovar la vigència que encara té entre nosaltres aquesta tradició. Aquí us oferim unes imatges de l'aspecte que varen adquirir els carrers del nostre poble.

diumenge, 14 de juny del 2009

dissabte, 13 de juny del 2009

Com la volem:

Interès polític, particular o ambdós?


dimarts, 9 de juny del 2009

Salvem la Riera de Malgrat:

«S'ha imposat la canalització des del carrer Nicaragua»

Les veus més crítiques contra el conveni entre l'ACA i l'Ajuntament de Malgrat per desencallar la canalització del tram de Can Feliciano, entre altres qüestions, no s'han fet esperar. Els representants de la plataforma Salvem la Riera de Malgrat han emès un comunicat en el qual critiquen que la decisió de tirar endavant la construcció del calaix de formigó ha estat «un mercadeig polític». Per l'entitat, ha estat la bona posició de l'alcaldessa, Conxita Campoy, dins el PSC el que ha facilitat que des d'altes instàncies de la formació s'hagi obligat a reprendre el projecte aprovat pel ple el gener del 2008. Tot i això, des de la plataforma recorden que hi ha interposat un contenciós contra aquell acord de ple i: «Encara que s'executi l'obra, per voler deixar els deures fets, no desistirem de la via legal oberta, encara que això suposi demanar l'enderrocament del que s'hagi executat i la restitució de l'espai fluvial.»

El punt més controvertit, referent al reforç del calaix d'aquest tram de la riera perquè en un futur es pugui urbanitzar, per la plataforma «és un projecte que no existeix i que encara molt menys s'ha aprovat». «Aquesta modificació haurà d'anar acompanyada d'una exposició pública i ja avancem que, si l'acord no s'ajusta a dret, l'impugnarem», especifiquen. Finalment, el comunicat adverteix l'Ajuntament que «la normativa no permet urbanitzar en zones inundables».

09/06/09 02:00 - Malgrat de Mar El Punt

dilluns, 8 de juny del 2009


LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA RIERA DE CAN FELICIANO NO ESTÀ A LES ORDRES DEL CARRER NICARAGUA

Ara resulta que el Sr. Zaragoza (PSC) és qui decideix sobre la canalització de la Riera de Can Feliciano i és que tot plegat és resumeix en un mercadeig polític. L’Agència Catalana de l’Aigua va presentar un projecte d’endegament modern, sostenible, ambiental i de recuperació paisatgística, però el PSC de Malgrat ja es va encarregar de sumar una nova cartera per la regidora del PP i així frenar un nou projecte que a opinió de la mateixa ACA és millor que l’antic. Tot i això, els esforços del Departament encarregat de marcar les polítiques en matèria de rieres, rius i aigües s’esvaeixen per donar entrada a les voluntats polítiques d’un govern municipal que només pensa en gris: va comunicar a l’ACA que ells volen una “U” de formigó a la zona. El Sr. Zaragoza està ben assabentat dels seus desitjos i sap que un personatge que porta garantint gairebé dues dècades de govern socialista al municipi, ha de ser tractat amb especial cura. La llàstima és que molts de nosaltres portem també tota la vida en aquest poble i ens l’estimem. Per això, ni el Partit Socialista, ni la Sra. Campoy, ni el Sr. Zaragoza, ni la manca de lideratge de l’ACA, ni la Regidora del PP, faran que les nostres reivindicacions legítimes i de respecte al territori cessin. Per això la Plataforma en defensa de la Riera de Can Felicano reivindica que:

1. La demanda contenciosa administrativa interposada per la Plataforma té per objectiu desvirtuar la canalització amb formigó per ser contrària a la concepció actual de respecte al medi. Encara que s’executi l’obra, per voler deixar els deures fets, no desistirem de la via legal encetada, encara que això suposi demanar l’enderroc del que s’hagi executat i la restitució de l’espai fluvial.

2. L’alcaldessa afirma públicament que reforçarà l’endegament lateral de la riera perquè en un futur es cobreixi. Aquesta manifestació i a data d’avui és mentida perquè aquest projecte de cobriment no existeix i molt menys s’ha aprovat. Aquesta modificació haurà d’anar acompanyada d’una exposició pública i ja avancem que qualsevol acord que no sigui ajustat a Dret tan de forma com de fons serà impugnat.

3. Advertir a l’Ajuntament que la normativa no permet urbanitzar en zones inundables, que no es pot desinformar a la ciutadania i proclamar il·lusions falses als veïns que limiten amb la riera.

Malgrat a 7 de juny de 2009

dijous, 4 de juny del 2009

Assemblea
Divendres 5 de juny
ens trobem a les nou del vespre
a la planta baixa del Centre.
És important ser-hi tots!

Punt Diari

L'ACA tanca finalment un calendari per desencallar els trams que queden per canalitzar a la riera de Malgrat

L'espai de Can Feliciano inclou el reforç per poder ser urbanitzat en un futur

Encaixada de mans entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el govern de Malgrat, del PSC i el PP, per resoldre finalment els trams de la riera que encara queden per canalitzar. El conveni, que haurà de ser ratificat pel ple, prioritza l'espai de Can Feliciano, que fa prop de dos anys que es va aturar per la pressió veïnal, i afegeix el polèmic reforç a les parets del calaix perquè en un futur es pugui urbanitzar. Resoldre la desembocadura també és un dels projectes que s'hauran d'executar amb més agilitat.

El conveni, pendent de l'aprovació tant del consell d'administració de l'ACA com del ple de l'Ajuntament de Malgrat, especifica concretament les accions que s'han de desenvolupar en els pròxims anys. L'Agència «promourà i assumirà el finançament de la redacció de tots els estudis i projectes constructius [...] encara pendents en el tram urbà de la riera de Palafolls en el seu pas per Malgrat». La llista especifica que es tira endavant el projecte de canalització al tram de la desembocadura sota la via del tren, que actualment està en fase de redacció i que inclou les obres de connexió viària per al trànsit de vehicles i vianants amb la zona de la platja. L'aprovació del projecte no s'hauria d'allargar més d'un any, i té un pressupost de 2,4 milions d'euros.

Dos mesos

L'ACA especifica en el conveni que les obres al tram de Can Feliciano –aturades des de l'agost del 2007 per la pressió veïnal, a la qual van donar suport els tres grups de l'oposició: ERC, CiU i ICV-EUiA– es continuaran seguint el projecte aprovat inicialment i ratificat pel ple el gener del 2008 amb els únics vots del govern local i l'oposició frontal de la Plataforma Salvem la Riera, que defensava la preservació d'aquest espai amb un projecte «menys agressiu» amb la natura. La resolució no trigarà més de dos mesos un cop ratificat el conveni, i el cost per acabar el tram es calcula que serà d'uns 824.000 euros. Precisament la proposta aprovada pel ple el mes de gener incloïa un apartat en què es demanava a l'ACA que reforcés l'estructura de canalització al tram de Can Feliciano per poder urbanitzar-lo en un futur. Aquest afegit va encendre la plataforma i l'oposició i va provocar que interposessin un contenciós administratiu contra l'acord que encara es manté viu als jutjats.

El pont

A banda de la desembocadura, un altre dels projectes prioritaris és la millora hidràulica al pont del carrer de la Riera i la seva canalització –inclòs en la millora del barri del Castell–, que han de compatibilitzar tant amb el trànsit existent com amb la connectivitat amb els carrers adjacents.

Finalment, l'ACA recull l'encàrrec de fer l'estudi i el projecte de canalització de la riera al pas pel parc de Francesc Macià i l'avinguda de la Costa Brava. «Un estudi que haurà de valorar les diferents alternatives per a la canalització garantint la seguretat hidràulica, la seguretat de les persones i la preservació de l'entorn amb una solució integrada amb tècniques de bioenginyeria». El compromís especifica que els documents no trigaran més de dos anys.

04/06/09 02:00 - Malgrat de Mar - teresa márquez