dimarts, 29 de gener del 2008

divendres, 25 de gener del 2008

Comunicat de la Plataforma en relació a la moció guanyada pel PSC-PP

Molts ciutadans i ciutadanes de Malgrat han lluitat durant mesos per ajudar a salvar i restaurar l’indret entranyable de la riera de Can Feliciano. S’han mobilitzat i van aturar la tala indiscriminada dels arbres quan, tal com ha dit el jutjat d’Arenys, l’equip de govern executava de mala manera el projecte d’endegament aprovat per l’ajuntament. La ciutadania i els partits de la oposició van aconseguir que l’ACA acceptés d’elaborar un projecte alternatiu. Set persones de la “Plataforma Salvem la Riera” s’han hagut de sotmetre a un procés judicial incoat arran d’un atestat delirant i inconsistent –i, tanmateix lloat i avalat públicament per l’alcaldessa— que, afortunadament, els jutges van desbaratar. La “Plataforma Salvem la Riera” ha intentat que la gent de Malgrat estigués informada dels arguments del debat amb l’equip de govern i del contingut de les propostes en joc. Ha obert un blog per a posar-lo a disposició de tothom amb l’objectiu d’informar i debatre sobre aquest tema tan important. Amb mitjans precaris, la Plataforma ha repartit fulletons, ha fet cartells, ha realitzat assemblees de debat i activitats lúdiques obertes a tothom, s’ha entrevistat i ha dialogat amb tots els grups polítics. Entretant, l’equip de govern en comptes d’assumir les seves obligacions institucionals intentava confondre els malgratencs amb informacions parcials –divulgades pels mitjans de comunicació municipal pagats amb diners de tots.

Totes i cadascuna de les accions de la Plataforma ha estat espontània, ha estat decidida de manera assembleària i mai no ha depès de cap partit polític. Tot i això estem molt satisfets i orgullosos de les complicitats i la col·laboració que hem gaudit amb els grups de la oposició. La Plataforma ha estat fidel a una única consigna: salvar el que resta de la riera de Can Feliciano de la desaparició. Mai no ha tingut com a objectiu el desgast o la crítica global a l’equip de govern. En tot cas, és veritat que l’equip de govern s’ha desgastat i ha perdut força credibilitat, però això s’ha d’imputar, únicament, a la seva incapacitat per fer front a aquest debat de manera ètica i dialogant, i a la seva incapacitat per escapar d’una teranyina d’interessos partidistes i egoistes que li impedeix escoltar el batec de la vida real, el sentit de la voluntat popular i els criteris rigorosos dels tècnics experts.

Al final, però, la posició de la Plataforma i la dels grups polítics de ERC, CiU i ICV no ha prevalgut . Malgrat no tindrà la riera naturalitzada que ens servia l’ACA per culpa dels nou vots de l’aldaldessa Conxita Campoy i dels regidors i regidores Ma. Lluïsa Merida, Antoni Puignou, Ma. Carme Aubanell, Enrique Viñolas, Valentí Rodríguez, Jordi Romero, Anna Raja i Ana Vega. Si l’ACA i la racionalitat tècnica no ho impedeixen, aquests nou vots del PSC-PP significaran la destrucció d’aquest tram de riera. Per culpa d’aquests nou vots, Malgrat no tindrà un espai naturalitzat de gran qualitat ambiental, no tindrà una riera més segura amb un pont del carrer Riera completament remodelat, no tindrà un model de riera sostenible i adequat als criteris mediambientals moderns que aplica la Comunitat Europea –basats entre d’altres aspectes en l’aprofitament del bé tan escàs que ja és l’aigua. Gràcies a aquells vots, la riera de Malgrat serà maltractada amb un concepte urbanístic obsolet i agressiu. Ciment i formigó guanyaran una nova batalla als arbres i al patrimoni natural, sentimental i històric.

A la Plataforma, aquesta mobilització ens ha deixat una sensació ambivalent. D’una banda la satisfacció d’haver treballat cívicament i amb entusiasme per defensar un retall natural del nostre paisatge de la degradació i la destrucció. Tenim la sensació que la acció ciutadana honora el poble de Malgrat, sigui pel nombre de les persones que s’hi ha adherit i donat suport, sigui per la seva capacitat de mantenir-se viva durant molts mesos malgrat servir-se de mitjans precaris. Potser per això aquesta plataforma ha decidit que continuarà treballant perquè la natura, la història, el patrimoni natural, cultural i històric no continuïn retrocedint al nostre poble per culpa de la deixadesa i la nul·la sensibilitat de l’equip de govern.

Evidentment, però, també estem tristos. Potser no aconseguirem els nostres objectius. Probablement no tindrem una riera naturalitzada ni tan segura com garantia el projecte alternatiu de l’ACA. Els 3314 vots del PSC-PP han pogut més que els 3553 que van sumar ERC, CiU i ICV, que 5.000 signatures i que una ferma iniciativa popular sostinguda durant setmanes. De tota manera, estem més decebuts que tristos. Al final del procés, i sense posar en qüestió la legitimitat de la decisió de l’equip de govern, tenim la convicció que la sort de la riera hauria estat diferent si els vots decisius haguessin estat en mans d’uns polítics de mentalitat i maneres progressistes. El simple repàs a les actuacions i declaracions de l’alcaldessa i del seu equip durant aquests mesos ens dóna moltes claus per entendre perquè la gent s’allunya de la política i d’alguns polítics. Les imatges de la surrealista regidora Vega incapaç d’argumentar el seu vot al lloc on estava obligada a fer-ho, el ple de l’ajuntament, davant de la ciutadania, o de la irritada alcaldessa acusant l’ACA de provocadora i titllant un seriós estudi tècnic de “dibuix” inconsistent, poden considerar-se ja alguns dels moments més lamentables de la història democràtica municipal. De fet, el darrer ple va ser un compendi ben eloqüent dels defectes que han llastrat aquest debat ciutadà i un exemple transparent de les raons que significaran –si l’ACA no ho evita— la desaparició de la riera i que Malgrat, en comptes de gaudir d’una intervenció urbana pròpia del segle XXI, s’hagi de resignar a un groller treball d’endegament propi del segle passat i contrari a les recomanacions i directives europees. Tot i que els experts afirmen amb rotunditat que el projecte de l’ACA és millor i més segur i preveu per a Malgrat un espai natural de gran qualitat integrat a la trama urbana, el nostre equip de govern s’hi oposa. Tot i que els enginyers de l’ACA afirmen que l’alternativa millora la seguretat, l’equip de govern s’hi oposa. I, per descoratjament de la ciutadania, aquesta oposició no es basa en raons ni en arguments convincents i sòlids, sinó en confuses motivacions “polítiques” plenes de contradiccions i mancades de consistència tècnica. Desanima comprovar, doncs, que la decisió no s’ha pres ni amb el cap ni amb el cor sinó amb les vísceres; i que, per tossuderia partidista, Malgrat està a punt d’empassar-se el pitjor dels dos projectes. Si l’ACA no ho evita veurem la riera transformada en una claveguera a cel obert. Però encara mantenim l’esperança que l’agència pública es negui a perpetrar una obra tan obsoleta i tronada, i tan contrària a les seves directrius i el seu ideari.

Resum de l'assemblear del dimecres 23

1. Informacions i debat sobre les possibilitats de fer al·legacions contra la moció aprovada per l'equip de govern del PSC-PP.
No es poden posar al·legacions perquè no hi ha exposició pública de cap projecte. El primer projecte ja va ser exposat i aprovat en el seu moment i va passar tots els tràmits pertinents.
Per altra banda, s'ha fet una consulta al síndic de greuges sobre quines actuacions podríem emprendre. Se'ns ha contestat que els fem arribar tota la documentació del cas.

2. Informacions sobre els procediments a seguir per a la constitució formal de la Plataforma com a entitat dedicada a la defensa del patrimoni natural i històric de la vila (preservació, estudi, divulgació i debat).
L'assemblea nomena Núria Arís i Maria Regí per treballar conjuntament amb Neus Serra en la preparació dels estatuts de l'entitat. Per a la sol·licitud caldra també una acta fundacional i l'elecció d'una junta directiva. Es decideix convocar una assemblea el dijous 31 de gener a les 9 del vespre a la biblioteca La Cooperativa (lloc pendent de confirmació) per a la constitució de l'entitat.

3. Debat sobre la proposta de la comisió lúdica de muntar una carrossa sobre la riera al Carnaval.
Es decideix no participar com a Plataforma en les festes del Carnaval. Per tant, es descarta la possibilitat de muntar cap carrossa.

4. Presentació i debat sobre l'esborrany d'un comunicat als mitjans de comunicació expressant l'opinió de la Plataforma sobre la moció de l'equip de govern de la coalició PSC-PP.

dissabte, 19 de gener del 2008

Assemblea

Dimecres 23 a les 9 del vespre a la biblioteca La Cooperativa.

Ordre del dia:

1. Informacions i debat sobre les possibilitats de fer al·legacions contra la moció aprovada per l'equip de govern del PSC-PP.
2. Informacions sobre els procediments a seguir per a la constitució formal de la Plataforma com a entitat dedicada a la defensa del patrimoni natural i històric de la vila (preservació, estudi, divulgació i debat).
3. Debat sobre la proposta de la comisió lúdica de muntar una carrossa sobre la riera al Carnaval.
4. Presentació i debat sobre l'esborrany d'un comunicat als mitjans de comunicació expressant l'opinió de la Plataforma sobre la moció de l'equip de govern de la coalició PSC-PP.

divendres, 11 de gener del 2008

Formigó


En Joan Bosch ens fa arribar aquesta fotografia i aquestes paraules de l'amic David Pavón:
"No sé si hauràs vist la barroera canalització a base de formigonat que s’ha fet al tram de la riera de Sta. Susanna, entre la carretera i la via del tren, però allà s’ho han carregat tot. Només han pensat que l’obra sostingui la moguda urbanística i especulativa que es pensa desenvolupar al seu voltant. És molt semblant a la proposta inicial per Malgrat. En fi, que si no s’està a sobre es continua actuant igual que sempre. Et passo alguna imatge. El més lamentable és que l’ACA hagi d’esperar a que entitats "tallafocs" com les nostres es moguin per assumir uns posicionaments que ja haurien de tenir més que integrats. Més encara si un es llegeix el que diu la seva web."

El ple de l'Ajuntament aprova per 9 vots a 8 la moció presentada pel PSC-PP

dimecres, 9 de gener del 2008

Declaracions a Ràdio Palafolls

Declaracions de l'alcalde de Palafolls, Valentí Agustí, sobre el fet de formigonar rieres, tenint en compte la seva experiència amb la riera d'aquest poble:




Declaracions de Carles Tagua també sobre la riera, defensant el segon projecte de l'ACA:


dimarts, 8 de gener del 2008

Resum de l'assemblea d'ahir

Anàlisi de la situació creada amb la moció presentada pels grups dels PSC i PP al govern:

- Amb l'aprovació d'aquesta moció, sembla que l'endemà l'Ajuntament no pot anar a tallar els arbres, sinó que es fa una petició a l'ACA i és l'ACA qui haurà de decidir què fa.

- Caldrà buscar altres àmbits d'actuació més enllà del marc municipal. Es pot aconseguir la nul·litat de la moció per les incongruències que presenta? En aquest sentit, es demana als grups de l'oposició i es demanarà als advocats que ens han donat suport que estudiïn el tema.

- Pel que fa al ple del dia 10, es fa una crida a la mobilització ciutadana. Es faran pancartes i es repartiran cartells i esqueles.

Finalment, l'assemblea aprova per assentiment la proposta de constituir-se legalment com a associació o entitat. Hi haurà una reunió pròximament per començar a treballar en aquesta qüestió.

dilluns, 7 de gener del 2008

Tots al ple!

Reflexió d'una nit de reis

En fi, sembla que s’acosta el final. La riera de Can Feliciano segurament serà destruïda i convertida en calaix de formigó. Malgrat perdrà una altra peça clau del seu patrimoni, un altre tram d’un element natural fonamental en la seva història i en els records dels seus habitants –mentre, la Torre de la Vídua Sala agonitza. Ara els regidors del PSC ja tenen el vot que els faltava. És normal que els nou regidors/es d’idees urbanístiques més reaccionàries votin junts contra la riera. A ells els agrada l’urbanisme d’asfalt i piconadora, l’urbanisme expeditiu que no s’atura mai davant de la complexitat, la varietat o la riquesa d’un espai complex i difícil però també ple de possibilitats.

La pendular regidora Vega votarà amb ells: ja ha dit que entre els dos projectes no hi veu gaire diferència –santa Llúcia li conservi la vista! L’ACA diu ben bé el contrari, el seu partit havia donat paraula en un altre sentit, i ella mateixa havia lloat públicament l’alternativa com una opció millor —devia estar sota alguna d’aquestes "amenaces fantasmes" que li va bé de mencionar quan se sent atrapada en les pròpies contradiccions. Ni tant sols s’ha adonat que el projecte que defensa la nova moció signada pel PSC-PP no té a veure amb el projecte inicial que ara diu preferir. No cal ser gaire perspicaç per adonar-se de quina és la diferència entre la regidora que va donar suport a la moció i l’actual. No la recordaré perquè fer-ho seria donar arguments contundents a favor de la desafecció de la ciutadania respecte de la política. Crec que el PP hi sortirà perdent en aquesta jugada, haurà desaprofitat una bona ocasió per guanyar credibilitat i per millorar l’encaix a la vida local.

Els vuit regidors/es socialistes i la regidora Vega han decidit fer front a la responsabilitat de figurar com els responsables de la destrucció de la riera de Can Feliciano. Per a justificar-se tot just han estat capaços d’empescar-se una sèrie d’arguments que, potser, els deixaran tranquil·lets i que, potser, satisfaran una part dels seus electors –jo crec que a una part petita perquè confio en el bon criteri de la majoria i que a Malgrat hi ha ple de socialistes veritables. Si el que pretenen és formigonar la riera i fer-la despaparèixer del traçat de Malgrat, ja en tindran prou amb aquests arguments de consum intern. A més tenen legitimitat per actuar com vulguin –sempre que ho facin dintre de la llei, i com ha publicat la Núria Casajuana, no sembla que la llei d’urbanisme de Catalunya els vagi gaire a favor. De moment, tenen els vots. Res a dir, tenen dret legal a trinxar el que ens resta de riera.

Essent positius, si actuessin segons les lleis, els seus opositors en aquest tema hauríem de quedar-nos tranquils. Podríem dir: són les regles de la democràcia..., hem fet el que hem pogut..., hem defensat fins al final una causa que creiem justa i ara hem perdut aquest debat i cal plegar veles. Ells tenen la majoria i tenen legitimitat per dissenyar les actuacions polítiques que considerin oportunes. I tanmateix, en aquest cas en particular, em pregunto si a més de vots i d’una legitimitat relativa –l’ètica no els la concedeixo perquè en aquests mesos han acreditat una deficient consciència del que representa governar per a tots els ciutadans- tenen la raó i prou força moral com per tirar endavant un projecte que ara sabem que és antiquat, caduc, contrari a les polítiques de sostenibilitat i menys segur que l’alternativa de l’ACA. Em pregunto si pot tenir la raó qui vol justificar per a Malgrat la pitjor de les propostes en debat i, a més, redacta una moció que s’aparta dels criteris urbanístics més sensats i moderns sobre el tractament de rieres.

Jo crec que no en tenen cap de raó perquè els seus arguments no tenen consistència ni tècnica ni política. Alguns del seus arguments són fins i tot malintencionats. Per exemple: insisteixen a dir que la moció només pretenia la conservació de l’arbreda, quan la moció diu explícitament que es busca la "preservació de l'espai natural de l'arbreda de Can Feliciano" -l’espai! I entre la documentació que al·leguen no hi ha la sentència d’un jutge d’Arenys que explica que la mobilització ciutadana va aturar una obra que no s’executava correctament. D’altres al·legacions dels "nou del formigó" són senzillament ridícules com quan confonen –i pretenen confondre, sense reeixir-hi- conceptes com "natural" i "original" o "genuí" –com si un paisatge pel fet d’haver estat alterat per la mà humana o d’estar degradat deixés de ser "natural"! Per què no es van preocupar mai abans de la degradació d’aquest indret que tant agradava a l’alcaldessa l’any 2003?. És també lamentable l’intent dels "nou del calaix" d’expulsar les acàcies del món natural, com si pel fet de ser arbres al·lòctons ja no fossin "naturals", com si el fet que tinguin menys glamour que un lledoner o un freixe en justifiqués la tala. És patètic observar com s’esforcen a multiplicar, arbitràriament, els arguments "febles" de l’alternativa, per exemple amb la gastada excusa de la "afectació" al trànsit. No hi ha hagut afectació al pas a nivell de les fàbriques? No n’hi va haver al carrer Passada o Girona? S’ha aturat una obra perquè hi hagi una afectació temporal i passatgera que persegueix la millora d’un espai públic? I resulta gairebé de riure llegir que arriben a considerar mecànicament que una obra de més complexitat forçosament ha de comportar més riscos en el futur. I, tenint en compte que som ja al segle XXI, no podria ser al revés?, em pregunto. I si una obra de gran complexitat dissenyada per enginyers experts no ens hagués d’assegurar justament el contrari, un funcionament més eficaç?

Però on potser la truculència del document del PSC-PP resulta més clamorosa és en la barroera estratègia de multiplicar els punts forts de la proposta de l’equip de govern i, simètricament, els febles de l’alternativa de l’ACA. Això sí, obviant els avantatges i indicatius de millora que la mateixa ACA indica en la seva documentació, i escollint les frases que els convenen dels informes dels equips de naturalistes i biòlegs. Com si no els poguéssim llegir sencers i adonar-nos-en!

Així, per exemple, la destrucció de l’espai natural de la riera de Can Feliciano, que no em negareu que és un punt fonamental en aquest conflicte, no figura entre els punts febles del projecte de l’alcaldia! I tampoc no hi consta la pèrdua del rec històric de la xarxa hidràulica. Curiosament, tampoc no consta entre els inconvenients el fet demostrat que el projecte del calaix de formigó és menys segur que l’alternatiu –ACA dixit. O que les recomanacions de la Directiva Marc europea són contràries a crear aquests caixons artificials o que encaixonar l’aigua n’augmenta la velocitat i n’impedeix l’aprofitament. O que els resultat estètic d’un calaix de formigó és infame. Fins i tot entre els punts febles hi consta el major cost –lògicament-, però sorprèn que aquest argument no figuri entre els punts febles del projecte aprovat, quan tots sabem que el sobrecost també hi serà perquè caldrà refer el pont del carrer Riera. I no vull ni imaginar-me si tirés endavant el deliri de cobrir aquest tram: que no n’hi hauria, de sobrecost, aleshores? –sobrecost i problemes de legalitat, em temo. Per acabar citaré encara un dels que a parer de l’equip del PSC-PP és dels punts febles de l’alternativa. Crec que és dels més risibles juntament als relatius al cost de manteniment –com si cobrir la riera no requerís manteniment— és el que diu: "Exclou la possibilitat de realitzar una cobertura total de l’endegament, fins i tot per a ús de vianants". I tant! Jo hi estaria d’acord si aquesta mateixa frase figurés entre els punts forts: exclou la possibilitat d’una cobertura total! Però dit com ells, és com si jo digués que un punt feble de la cobertura amb calaix de formigó és la impossibilitat de fer la
riera navegable! Posats a inventar arguments absurds, ja no ve d’un.

I no entro al joc de si són tres o quatre arbres els que se salven -sempre seran molts més dels que haurien quedat a finals d'agost si els ciutadans no s'haguessin mobilitzat. Qui es miri els projectes veurà que la superfície verda de l’alternativa és molt superior. És a dir, l’alternativa garanteix una llera, un talús i uns marges que podran rebre molta més vegetació: tant arbres sans replantats per complementar els que romanguin, com alocs i altres plantes de ribera.

Però com he dit altres vegades, per anar bé hem de fugir dels paranys i de confusió de l’equip de govern del PSC-PP. Atrapats en interessos partidistes ens volen fer combregar amb rodes de molí i no pararan de gratar buscant qualsevol argument que legitimi decisions preses segurament fa anys: destruir la riera, convertir-la en un calaix de ciment, en una claveguera coberta –això si enjardinadeta.

I emprenya que et vulguin convèncer que les rodes de molí són saboroses i digestives. Crec que per trobar una mica de llum en aquesta polèmica cal llegir i escoltar el parer dels tècnics i els experts independents. A l’ACA suposo que tant se li'n foten uns o altres. Ha vist que hi ha una part important del poble amb sensibilitat per conservar i restaurar aquell paratge i busca l’oportunitat de desenvolupar un projecte de gran qualitat ambiental. Si, a més, donem un cop d’ull al document del projecte alternatiu de l’ACA de seguida ho veurem clar: hi diu que la nova proposta millora l’antiga i que aquesta resulta menys segura perquè no resol els problemes que pot provocar el pont del carrer Riera en cas de molta avinguda d’aigua, i indica que el resultat final serà un espai d’una gran qualitat ambiental integrat en la trama urbana! La millora, sra. Vega, és indiscutible, evident, notòria, indubtable -santa Llúcia, ajuda’ns!

A la plataforma sabem també que l’alternativa de l’ACA té encara un altre mèrit: preserva els testimonis de l’antiga xarxa hidràulica de l’entorn de la Riera, testimonis que el mateix arqueòleg de la direcció general del patrimoni de la Generalitat ha considerat valuosos. I sobretot l’alternativa té un valor determinant, fonamental i inqüestionable, el que fa que la Plataforma la defensi amb tanta convicció: proposa un tractament naturalitzat per la riera, la manté i la restaura. És a dir, ens garanteix una riera més pròxima a l’aspecte natural, un espai verd de qualitat integrat a la trama urbana, no un tram pavimentat amb parterres i arbres
agonitzants plantats en un metre quadrat de terra rodejada per un mar de ciment. Com hem dit sempre, des del primer moment –jo mateix li explicava el dia de la mobilització a l’encarregat de Mar i Murtra— el conflicte és entre els que volem una riera amb aspecte natural i els que estan disposats a transformar-la en un calaix de formigó. I ja està, que no ens atabalin, és tan senzill com això: o conservar aquest element del nostre patrimoni i la nostra memòria, sanejat i adaptat als requisits de la seguretat o destrossar-lo.

Però en fi, ja tenim nou vots en contra. Caldrà acatar-ho. Enhorabona als votants socialistes i populars. Però no crec que en termes d’ètica política aquest vot sigui suficient per a legitimar la destrossa d’un altre sector del nostre patrimoni –el qual, a més, l’ajuntament sap bé ara que una part de la ciutadania s’estima. Jo
no destruiria quelcom estimat pel 49% del malgratencs, encara que tingués a favor meu el 51%. Em pregunto si aquell vot de diferència té més valor ètic i pes polític que les veus ciutadanes i les signatures que han fet costat a l’alternativa. I no únicament perquè el vot fa la diferència entre protegir i destruir, entre l’harmonia amb el patrimoni i l’acció agressiva de l’urbanisme més tronat, sinó perquè també sembla que rere el calaix de formigó no hi ha una adhesió ciutadana equivalent ni comparable. Algú recorda algun article, alguna declaració explícitament favorable al
calaix de formigó més enllà de les expressions públiques de l’alcaldessa i del seu cercle de govern?

Se’m podrà contestar que el PSC té els vots. En efecte, però em permeto preguntar, aleshores, com saben els nou del calaix de formigó que tots els votants del PSC-PP són contraris a tractar la riera de Can Feliciano de forma naturalitzada, o si estan segurs que els votants del PSC-PP d’haver pogut triar entre el projecte aprovat i l’alternativa, haurien escollit el primer, el calaix. La meva impressió és que no gaires dels votants del PSC devien decantar el seu vot a favor de la sra. Campoy precisament per aquest punt del seu programa. Un punt que, per cert, el mateix grup
socialista de Malgrat ara vol manipular. Perquè en el sector del litigi, el projecte preveu un calaix obert de formigó no la cobertura de la riera que ara demanem els "nou del formigó". I això, crec, significa que proposen la realització d’un tercer projecte i que si el voten a favor se n’haurà d’obrir el procés de tramitació des de zero (redacció d’un projecte, exposició pública, al·legacions, concessió...).

Com he dit, l’equip de govern, té dret a prendre la determinació que vulgui, té els vots. Jo no qüestionaré el seu dret legítim a governar i fer la seva política. Tanmateix, és molt important que els diguem que en prendre aquesta determinació estan votant a favor de la destrucció d’aquest tram de riera i del seu patrimoni, aquest patrimoni natural i sentimental tan preuat per al poble de Malgrat. Encara que ens hagi arribat raquític i deteriorat, és nostre, és part de nosaltres. Fa uns dies la plataforma explicava que creia "en la personalitat dels llocs, i que l’ànima dels llocs es construeix lentament, poc a poc, al llarg dels segles. Es fa més rica generació a generació, i s’enforteix mentre el paisatge i l’entorn ens miren impassibles i veuen aparèixer i desaparèixer els seus habitadors. I sempre hi són i s’hi queden –fins que els destruïm, sovint de manera insensata. La Riera és el testimoni del pas del temps sobre el nostre poble i la gent que hi viu i hi ha viscut". Desitjàvem que ningú fos responsable mai de la seva destrucció. Sembla que els nostres somnis no es faran realitat. El PSC-PP ens durà carbó –d’acàcia.

Joan Bosch Ballbona

divendres, 4 de gener del 2008

Assemblea

Dilluns dia 7 de gener
a les 9 del vespre
a la biblioteca La Cooperativa

dijous, 3 de gener del 2008

Proposta del GPM PSC i GPM PP

Aquest escrit no és tot el document. El document sencer te 14 pàgines.

A finals d'agost de 2007 van ésser lliurades nombroses signatures de veïns de Malgrat de Mar i d'altres pobles en els quals se sol·licitava la "preservació de l'espai natural de l'arbreda de Can Feliciano."
El Ple de l’Ajuntament, en sessió de 4 de setembre de 2007, amb nou vots favorables d’ ERC, CIU, ICV-EA i PPC i vuit en contra del PSC, acordà:
- "Demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la suspensió de l’execució del ‘’Projecte Constructiu de canalització de la Riera de Palafolls en el terme municipal de Malgrat de Mar entre el Carrer Riera (pk 0+457,5) i el Carrer del Carme (p0+949)’’ entre el carrer Riera i el pont del Carrer Passada per tal de preservar l’espai natural de l’arbreda de Can Feliciano.
- Demanar a l’ACA la modificació del projecte per tant que en el tram afectat les obres es limitin a la col·locació de la canonada de sanejament prevista soterrada dins de la llera de la riera.
- Demanar a l’ACA que consideri la inclusió d’aquest tram dins dels estudis constructius del tercer tram de la riera de Palafolls, o d’altres alternatives que facin efectiva la preservació de l’espai actual, mantenint la partida pressupostària prevista del tram suspès per a la posterior execució."
................................
................................
Sistematitzant els punts forts i febles d’ambdues propostes exposem els punts forts i febles següents:
Projecte Aprovat
Punts Forts

• Minimitza l’espai a ocupar.
• Implica menys afectacions al domini públic.
• Permet mantenir alguns dels arbres amb un millor estat fito-sanitari i millors condicions bio-mecàniques.
• Implica menys afectacions al trànsit.
• Possibilita la integració en un paisatge urbà.
• No exclou les previsions de continuació de l’eix cívic ja existent aigües avall.

Punts Febles

• Implica l’abatiment de 3 arbres més respecte de l’alternativa proposada.
• No preveu l'estudi de càrregues necessàries per la seva cobertura per a ús de vianants, tal i com preveu el POUM.


Alternativa proposada
Punts Forts

• Realitza un tractament naturalitzat de l’actual espai lliure de la llera.
• Es proposa la millora del pont del Cr. Riera.
• Possibilitat de reintroducció de l’Alocar a part de la llera i talús.

Punts Febles

• La ‘re-naturalització’ d’un espai urbà, en especial per les seves dimensions, el seu entorn i la seva funcionalitat, pot resultar incongruent i comporta un manteniment constant, igual o superior al de qualsevol altre espai verd urbà municipal.
• Implica l’abatiment de quatre arbres, tres dels quals el projecte aprovat mantenia, i dels que compten amb un millor estat fito-sanitari i unes millors condicions bio-mecàniques.
• Major complexitat tècnica de funcionament, que implica alhora un major risc de mal funcionament davant episodis d’avingudes.
• La major complexitat tècnica derivada de la voluntat de desdoblar el cabal exigeix refer el pont del Cr. Riera.
• S’introdueixen transicions, les quals, en general, impliquen un pitjor funcionament hidràulic.
• Encariment notable del projecte (a càrrec de l’ACA) i increment del cost de manteniment (a càrrec de l'Ajuntament).
• Major ocupació de l’espai públic, tot condicionant l’adequació de l’espai lliure més ampli, l’antic solar de Can Feliciano, donat que hi transcorreria el calaix de la riera soterrada i impossibilitaria l’arrelament de nous arbres.
• Major afectació al trànsit i durant un període de temps més llarg.
• Presumiblement caldria abatre l’arbrat existent adjacent a l’aparcament del CAP.
• Exclou la possibilitat de realitzar una cobertura total de l’endegament, fins i tot per a ús de vianants.


8) En el decurs del present anàlisi d’alternatives, l’equip de govern constata que la canalització proposada no ha considerat cap tipus d’eventual sobrecàrrega per coronació dels murs. Motiu pel qual, i amb la voluntat de no impossibilitar el futur cobriment del calaix proposat en el projecte aprovat, s'ha encarregat a l'enginyeria TADEC, SL, l’anàlisi de la viabilitat del cobriment total de la canalització proposada. Les conclusions d'aquest, sintetitzades en l’Informe – Valoració de les alternatives de la canalització projectada del torrent de Palafolls, permeten establir diferents alternatives per fer possible cobrir la canalització per a ús de vianants.

En conclusió,
.1A. L'alternativa lliurada no suposa una millora substancial respecte del projecte aprovat pel que fa a la preservació de l'arbreda, que era l'objectiu de la moció plenària de 4-9-2007, atès que aconsegueix mantenir només 3 arbres més que en el projecte aprovat, els quals no són els de més valor botànic ni els que compten amb millors condicions bio-mecàniques.
.2B. La major complexitat tècnica de l’alternativa suposa la introducció de transicions que impliquen un major risc de mal funcionament davant episodis d’avingudes. Alhora, el desdoblament de canals exigeix refer el pont del Cr. Riera.
.3C. L'alternativa suposa una major ocupació i afecció d’espai públic i a més implica greus alteracions al trànsit i afeccions a la mobilitat del municipi.
.4D. L’alternativa implica un increment notable del cost, finançat amb els impostos de tots els ciutadans.
.5E. L'alternativa no és congruent amb la voluntat municipal expressada reiteradament en diferents plans municipals de consolidar la riera com eix cívic vertebrador i connector del municipi.
.6F. L’alternativa no és congruent en tant que pretén renaturalitzar un espai plenament urbà.
Per tot això exposat, aquest GPM PSC proposa al Ple, l'adopció dels següents
ACORDS
PRIMER.- Sol·licitar a l'Agència Catalana de l'Aigua la continuació immediata de l’execució de les obres segons el projecte aprovat al juliol del 2004, vist que havent analitzat l’alternativa lliurada s'entén que no respon satisfactòriament a l'objectiu de la moció de 4-9-2007, que no era altre que el de preservar l’espai natural de l'arbreda de Can Feliciano. L’alternativa afecta tant sols 3 arbres menys respecte del projecte aprovat, i no és congruent amb els objectius estratègics de l'Ajuntament, de consolidar la riera com eix cívic en un espai urbà.
SEGON.- Demanar el reforçament de la canalització de la Riera de Palafolls en el tram pendent d'executar per possibilitar el seu posterior i eventual cobriment per un ús compatible amb el d’espai verd, segons dictamen tècnic que s'acompanya, atès que l'objectiu municipal és consolidar-la com un eix cívic i vertebrador en coherència amb el tram ja executat (alternativa B del dictamen).
TERCER.- Manifestar que l'Ajuntament no s’oposa a la millora de l'endegament del pont del Cr. Riera si l'ACA continua estimant oportuna i necessària aquesta intervenció.
QUART.- Notificar aquest acord a l'Agència Catalana de l'Aigua.

Malgrat de Mar, 27 de desembre de 2007.

L'ALCALDESSA PORTAVEU DEL GRUP,

Conxita Campoy Martí

La sardana de l'arbreda





Aquesta és la sardana "L'arbreda de Can Feliciano", de l'autor calongí Ivan Joanals, proclamada guanyadora en el X Concurs de Sardanes per a joves compositors de Blanes.

El PP de Malgrat vol el primer projecte de l'ACA per a la riera de Malgrat

Llegiu la notícia i un extracte del comunicat de premsa del PP al bloc de Ràdio Palafolls.